wpisy e-kobiety
Zioła oraz artykuły z nich kreowane są częstym lekarstwem wykorzystywanym nawet dzisiaj. Terapeutyczne i smakowe przymiotniki roślin były uniwersalnie używane już przez antycznych Greków i Rzymian. Nie ulega wątpliwości, że już wtedy rośliny stosowano w zamiarach uzdrawiających oraz używano jako dodatek do potraw, bezbłędnie poprawiający ich odczucie smakowe. Jesteśmy w stanie założyć, że już nasi archaiczni przodkowie znali oraz niejednokrotnie wykorzystywali rośliny, jakie ubogacały smak pieczonego. Nieoczekiwanie dostrzegał też ich lecznicze właściwości – jedne miały atrybuty przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne efektywnie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały zabliźnianie się ran, a niektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie emitowali następnym generacjom, jakie w świadomie sposób korzystali z właściwości ziół. Obecnie zioła są wykorzystywane w kuchni, jako lekarstwa, oraz dla celów duchowych. Spotyka się również maści dla aktywnych – niesłychanie skuteczne i wspomagające stawom. Rośliny zawierają fitochemiczne związki, które mają wpływ na organizm człowieczy. Jedzone w drobnych liczbach ubogacają doznania smakowe, lecz w większych ilościach są toksyczne. Na przykład, niektóre typy ekstraktów ziołowych, takich jak wyciąg z dziurawca może być wykorzystywany w celach medycznych, w leczeniu depresji oraz łagodzeniu stresu. Jednak duże ilości tego zioła może wywoływać reakcje alergiczne, w związku z tym należy je stosować z ostrożnością.