
blog o kobietach
Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Wśród tak młodych pacjentów przeważnie następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u których uczulenie objawia się przede wszystkim zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą do głębi odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny też obserwować reakcje dziecka w owym czasie, gdy zjedzą inne towary potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią należy także mocno uważać podczas rozszerzania diety. Trzeba w głównej mierze podawać pionierskie produkty osobno oraz co kilka dni. Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Naturalnie zasady te dotyczą również starszych osób, u których występuje alergia na wybrane towary spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie ważne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka czy też artykułów zawierających orzechy.