
portal firmowe malopolska
Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak de facto jest gluten? To szczególna kompozycja białek roślinnych, jaką w większości wypadków jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Jak najbardziej gluten dzięki obecności w zbożach staje się też fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które sprzyjają nam do pieczenia oraz przygotowywania innych dań. To kłopotliwe, ułomność ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy powinni spożywać artykuły, jakie nie obejmują związków glutenu. Takie osoby powinny unikać pospolitego pieczywa a też wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, wobec tego nietolerancja glutenu powoduje liczne kłopoty. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w pełni wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Na ogół pieczywo zastępowane jest innymi produktami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – jesteśmy w stanie rozpocząć innowacyjny, zdrowy etap żywienia. Należy jednakże pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co winno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!