teksty psyche kobiety
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak de facto jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą najczęściej jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Naturalnie gluten to naturalnie dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie służą nam do pieczenia i przygotowywania innych dań. To kłopotliwe, kalectwo ludzkiego organizmu umie ukazywać się też przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie akceptują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy powinni spożywać produkty, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać normalnego pieczywa a także wszelkiego typu wypieków, w tym ciast. Sporo dań tworzonych jest na bazie mąki, skutkiem tego nietolerancja glutenu powoduje liczne trudności. Na szczęście na to też znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która w każdym calu wyklucza z jadłospisu produkty zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi artykułami, jakie nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost na odwrót – jesteśmy w stanie rozpocząć pionierski, zdrowy etap żywienia. Należy niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem produktów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeśli tolerujemy te białka – cieszmy się całością smaku!