W czasach obecnych alergie pokarmowe występują z większą częstotliwością niż w latach ubiegłych. Na szczęście diagnozowanie tego typu stanów także jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które powinny wywołać zaniepokojenie należą: bóle brzucha, brak łaknienia, częste rozwolnienie, wymioty, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy bóle migrenowe. Wskutek uczulenia na gluten może pojawiać się też anemia wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie trzeba, aby doświadczać wymienionych symptomów. Mamy przecież możliwość wykonania właściwego testu. W oparciu diagnozę niezbędne mogą się stać zmiany sposobu odżywiania, a co z tym związane – również stylu życia na co dzień. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć wiele rodzajów żywności. Na cenzurowanym są między innymi: pokarmy zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki nietolerujące glutenu muszą pamiętać też o dokładnym czytaniu listy składników produktów przetworzonych. Konieczne jest też unikanie spożywania takich potraw, co do których nie mamy wiadomości na temat zawartości. Tak w przypadku żywności, jak i preparatów leczniczych.
Więcej informacji o obozach bezglutenowych dla młodzieży i dzieci przeczytasz na naszej stronie
Różnorodne substancje konserwujące prawie na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak martwić na zapas. Bezglutenowe pokarmy są obecnie ogólnodostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale nawet w sklepach ogólnospożywczych. Prócz tego sporo piekarnii ma w ofercie nie zawierające glutenu wypieki. W menu dobrze jest uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz produkty nabiałowe – w pozbawionej obróbki formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu także można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie jest konieczne nawet wyeliminowanie łakoci. Funkcjonowanie osoby uczulonej na gluten w wymiarze codziennym po prostu wymaga większej ostrożności w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.